Регистрация по ЗДДС

Регистрацията по Закона за ДДС е процедура след която вашата фирма ще получи ДДС номер с абревиатура „BG”. Самият статут „регистриран” Ви носи редица предимства като например да ползвате данъчен кредит за вашите покупки, правото на прихващане, приспадане и възстановяване на платено от вас ДДС.Предвид факта,че повечето от клиентите ви ще изискват вашите фактури да са с ДДС, тази регистрация ще Ви е нужна.

Основните и най-масови случаи на регистрация по ДДС са:

  • На основание чл.96 (1)– по–извесна като „задължителна регистрация”. Най-важното, което трябва да знаете е, че трябва да следите оборота на вашата фирма в 12 /дванадесет/ месечен интервал от време.Ако сбора от оборотите ви за последните 12/ дванадесет/ месеца преди текущият месец достигне 50 000 лв., вие подлежите на този вид регистрация.
  • На основание чл.100 (1)– по-известна като „регистрация по избор”. При този вид регистрация ,не е необходимо да имате оборот от 50 000лв, а може по-всяко време ако решите да я направите.

Предпочита се от търговци, чиито клиенти ще изискват от тях фактури с ДДС.

  • На основание чл.97а– това е специална регистрация, която е задължителна ако фирмата Ви предоставя и/или получава услуги по чл.21,ал.2/ с място на изпълнение на територията на друга държава членка.

Която и регистрация да е необходимо да направите, процедурата е следната:

  1. Длъжни сте да подадете Заявление за регистрация по ЗДДС/ образец/ .Срок до 14-то число на месеца, следващ месеца в които сте достигнали оборота в компетентното ТД на НАП на вашата фирма.Това важи само за регистрация по чл.96,ал.1 и чл.97а.За регистрация по чл 100,ал.1 няма срок.
  2. Ще Ви бъде направена проверка за последните 12 месеца.Ще ви изискват приходни и разходни фактури, договори с клиенти и доставчици, банкови извлечения, счетоводни справки, писмени обяснения и т.нат.
  1. Максималният срок, в които ще приключи проверката и ще Ви бъде връчен акта за регистрация е 14 дни.

*За ваше улеснение може да намерите примерна таблица за следене на облагаемият оборот за последните 12 месеца тук.

Счетоводна кантора „Сентръл Акаунтинг” ЕООД може да ви съдейства, просто се свържете се с нас.

Регистрация по ЗДДС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *